Skip to content

Слънце в Козирог

Козирог бележи зимното слънцестоене, така както противоположният му знак Рак – лятното слънцестоене.

 

Козирозите са амбициозни, сериозни, целенасочени и бавно, но упорито постигат целите си. Това е земен знак, който се свързва отговорност, дисциплина, социален статус, професия, кариера, успех, авторитети, минало, карма, власт.

Ниските вибрации на знака са свързани с високомерие, страх, студенина, липса на емоционалност, консерватизъм, нежелание за промяна, инат, необщителност, песимизъм, алчност.

Този знак управлява 10-ти дом в астрологичното колело. Това е Медиум Цели – най-връхната точка в хороскопа. Спрямо часа на раждане това е 12 ч. на обяд, когато Слънцето е най-високо и всичко е видимо. Това е нашето призвание, професионалната ни реализация, мисия в живота. Така както другите ни виждат и това, което ние даваме и оставяме на обществото.

Планетата, която управлява Козирог е Сатурн. Пръстените на Сатурн са онези ограничения, които тази планета ни налага. Сатурн нищо не дава даром. “Няма лесен път до върха”, както са казали хората. “Върхът” за всеки е различно понятие. Всяко едно постижение коства огромни усилия, то е стъпало към йерархическата стълба, по която този знак се движи, за да стигне най-високо. Дали ще успеем да се задържим, зависи от собствените ни усилия. Символът е планинската Коза, която катери и най-оголените и стръмни чукари.

Сатурн е строг учител и за да се озовем високо, в която и област в живота да е,  често преминаваме през лишения и болка, липса на увереност, страх, сблъсък с друг авторитет, депресивни състояния.  Сатурн обича да реже! 

Разказвала съм Ви, че в митологията това е Кронос, който кастрирал баща си, за да вземе престола, а след това изяждал децата си, защото се страхувал някое от тях да не вземе власта му. И разбира се – това станало. Сатурн управлява кармата, защото се свързва с миналите ни постъпки!

Уроците му са трудни, затова е добре да платим старите си дългове, да сме отговорни за действията си и да поправим грешките си, защото болката е неизбежна.

Дори и да не сме Козирог, всички имаме сфера, която се управлява от този знак, всички имаме Сатурн в определен знак и дом.

Това е мястото на най-големия ни страх, на кармата ни, на болката ни, но и на растежа ни. Там са възможни и големи постижения и триумф. Много е важно също как е аспектирана тази планета в рождената ни карта!

Без дисциплина и силно чувство за отговорност и справедливост, без да положим здрава основа, ние не можем да постигнем реализация и растеж! 

Козирог е знакът, който материализира идеите и мечтите ни на практика, но това се случва след много търпение, смирение и труд!

Не отхвърляйте страха, а го посрещнете! Всяко едно ограничение е тест за нашата целеустременост и зрялост!

Astrology by Stella
Слънце в Козирог