Skip to content

Сатурн в Риби

Сатурн, или както всички го наричат Господарят на кармата, ще влезе в знака Риби на 07.03.23 г. и ще остане там до май 2025-та, като ще се върне и в началото на 2026 г. за малко.

Сатурн в Риби може да е мистично пробуждане, през което да реализираме вътрешния си потенциал, да дадем форма на въображението. Киното, театърът, музиката да стигат онези подсъзнателни модели и да лекуват, така както нито една терапия не би могла. Ще е нужно да се качат на по-високо стъпало, като преди това ще бъдат подложени на рестрикции и по-големи изисквания от планетата. 

Сатурн в Риби ще ни припомни и какво е здравословна изолация и какви са нуждите на душата, които понякога пренебрегваме. Ще ни срещне с творчество, което се случва в тишина. Това може да е процес на дълбока и осъзната работа, както и изчистване на кармичните ни дългове през емпатия, духовност, изкуство. Ще е нужно да работим за освобождаване на психологическите задръжки, за да не причинят трайни увреждания на психиката.

Сатурн се асоциира и с ограниченията, лишенията, времето, авторитетите, а Риби с безграничното, подсъзнанието, психиката, състраданието, колективната карма, артистичните среди. Строгият учител ще подложи на голям изпит тези теми.

Сатурн е тежка планета в астрологията, но плътността й е по-лека от този на водата, така че, ако потопим Сатурн в достатъчно голям океан, планетата ще плува, без да потъне. Но може ли въображението на водния знак Риби да побере планетата заедно с най-красивите й пръстени? Това, което се задава по течението, може да е нашето подсъзнание в спасителен пояс, изкуството в нова форма, гигантски айсберг, Ноев ковчег или акулата от най-страшния ни филм.

Риби е последният знак от астрологичното колело и преходът, в който навлизаме, включително и с транзита на Плутон във Водолей, бележат край и ново начало.

Може да нямаме съвсем ясна представа за това, но ако сме заключили страховете си, Сатурн ще вдигне резето и ще ни срещне със скритите подводни течения и врагове. Но избягвайки да се срещнем именно тях, ние ще останем слепи за истината.

 Сатурн винаги е ангажиран със социума и обществото, така че ще трябва да си отговорим на въпроси като:

  • Какъв е моят принос и ангажираност с хората в нужда? (глухи, слепи, инвалиди, бежанци, болни, бездомни, социално слаби, гладни, изоставени и т.н.)
  • Коя е моята лична саможертва и мога ли да отида отвъд граници, за да поставя такива, създавайки нова структура на новото време?

Тук е възможно егото да не се слее и размие с колектива. Егото или Аз-ът е изключително важно в себеуважението и обичта към себе си. Важно е да се сложат ясни граници, да го защитим и укрепим, за да не загубим идентичността си в чуждата болка и страдание, защото такава ще има. В противен случай ще се лутаме между сън и реалност, илюзии, страхове на подсъзнанието, докато изплуваме на повърхността. 

За да се изгради нова структура, старата ще бъде разрушена и Сатурн ще ни оголи до степен на беззащитност и уязвимост. Ще шлайфа, но през знака Риби ще е така, както водата изглажда ръбовете на скалата, ще оформя по един различен начин. Ще е нужно да изградим вътрешна твърдост през духовна мекота.

 Последният път, когато Сатурн е бил в Риби и, е между 1994-95 и началото на 1996-та.

Някои имаме доста ясни спомени от тези години..

Astrology by Stella
Сатурн в Риби